we denken aan je

Een roos staat voor mij symbool voor aan iemand denken”, vertelt Henriek Mak, diaken van de protestantse Fonteinkerk en vrijwilliger van de Rozenactie. “We willen mensen die een steuntje in de rug kunnen gebruiken centraal stellen. De roos bedoelt te zeggen ‘je bent niet alleen; we denken aan je.’ Je verdriet kunnen we niet oplossen, maar we willen je een hart onder de riem steken met een roos.”


Een diaken is een kerkelijke functie die te maken heeft met barmhartigheid en gerechtigheid, verduidelijkt Mak. “Diakenen zijn net als ouderlingen en kerkrentmeesters vrijwilligers. Ze maken met deze actie hun opdracht zichtbaar. Barmhartigheid verwijst naar meelevendheid, in materiĆ«le zaken maar onder meer ook bij eenzaamheid. Soms kunnen we een oplossing bieden of doorsturen naar de juiste instantie”, gaat ze verder. “Bij gerechtigheid gaat het om het aankaarten van misstanden, bijvoorbeeld bij de gemeente of het rijk. Een voorbeeld is het ophogen van iemands schulden met torenhoge extra onkosten.”


Doorgeefrozen, het kan op zaterdag 13 april iedereen overkomen die dan zijn boodschappen voor het weekeinde komt inslaan bij de supermarkt. “Mevrouw, meneer, kent u iemand die wel een steuntje kan gebruiken? De witte roos krijgt u van ons om door te geven aan iemand in uw omgeving. Misschien wel de buurman die eenzaam is en nauwelijks meer naar buiten gaat. Of een mantelzorger die intensief zorgt voor moeder of vader die dementerend is.”
Alle Amersfoortse protestantse wijkgemeenten (PGA) doen mee met de Rozenactie. Bij de Plus aan de Arnhemseweg reikt wethouder Menno Tigelaar de eerste witte rozen uit aan winkelend publiek. Vrijwilligers delen op 15 verschillende locaties, meest supermarkten, aan passanten een roos uit. Vanaf half 11 tot circa 12 uur vindt de Rozenactie plaats. Ook hier geldt: op = op. Twee jaar geleden zijn 1000 rozen uitgedeeld op toen 12 verschillende plaatsen in de stad.
“Onze enige bedoeling is het doorgeven van de rozen. We hebben geen bijbedoelingen, wij willen verder niets en niemand hoeft bekeerd te worden”, vertelt Mak. “Iedereen is van harte welkom om eens te komen kijken. We doen veel in alle wijken. Maar we vragen absoluut aan niemand iets en stellen alleen de mens centraal die het soms moeilijk heeft.”
Sommige kerken doen naast de Rozenactie ook andere activiteiten. Vrijwilligers van de St. Joriskerk bijvoorbeeld doen klussen bij mensen thuis en bakken pannenkoeken bij het DAC (het Diaconaal Aandacht Centrum) aan de Zuidsingel. “Zoveel mensen hebben veel ellende. Ik word er echt blij van om rozen uit te delen”, besluit Mak. “Je verhaal kunnen delen maakt het allemaal lichter.”